morwa czarna

Uprawa morwy czarnej krok po kroku

Jednym z gatunków drzew owocowych, które uprawiane są w Polsce coraz częściej, jest morwa czarna. Rośnie ona dziko w części krajów europejskich i na terenie Azji Mniejszej. W Polsce można ją spotkać tylko w warunkach uprawnych. Morwa czarna jako roślina ozdobna jest wykorzystywana od XVI wieku. Cechuje się tym, że dobrze pochłania zanieczyszczenia z powietrza. Uprawa morwy jest możliwa w miejscach, w których występuje łagodny i zrównoważony klimat.

Co warto wiedzieć o uprawie morwy czarnej?

Uprawę można zacząć od zakupu sadzonki w szkółce. Maksymalna wysokość morwy czarnej to około 15 metrów. Jej korona ma regularny kształt, jest okrągła i gęsta. Pień jest krótki i szybko się rozgałęzia. Liście mają kształt serca i zielony kolor. Morwa czarna kwitnie w okresie w maju i czerwcu. Jej owoce są słodko-kwaśne i soczyste. Owoce morwy czarnej są cenione za dużą zawartość przydatnych dla zdrowia składników, takich jak witaminy, magnez i fosfor. W aptekach można znaleźć ziołowe napary i syropy z owoców morwy, które poprawiają odporność. Drzewo cechuje się słabą odpornością na niskie temperatury, dlatego jego uprawa jest uznawana za wymagającą. Na zimę drzewo trzeba osłonić. Morwę czarną należy sadzić w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych. Wilgoć jest wskazana, ale nie niezbędna.

morwa czarnaCoraz więcej osób dowiaduje się, jakie korzyści oferuje smaczna morwa czarna – sadzonki cieszą się rosnącym zainteresowaniem. Gleba do uprawy morwy czarnej powinna mieć odczyn neutralny. Z biegiem lat morwa czarna się rozrasta, dlatego podczas sadzenia trzeba zaplanować dla niej znaczną przestrzeń. Silny system korzeniowy nie tylko zapewnia dobre nawodnienie, ale też stanowi zagrożenie dla pobliskich chodników czy płytek, co należy uwzględnić podczas sadzenia. Do nawożenia morwy czarnej można wykorzystać kompost lub obornik. Sadzonki powinny pochodzić z dobrej i sprawdzonej szkółki. Sadzonki z rozbudowanymi systemami korzeniowymi mają większą szansę na adaptację w nowym miejscu. Morwę czarną przycina się tylko w celu nadania jej konkretnych kształtów.

Morwa czarna to roślina, która szybko rośnie i mocno się rozrasta. Dziesięcioletni okaz może mieć nawet 9 metrów wysokości. Chcąc przyciąć morwę czarną, najlepiej zrobić to zimą lub pod koniec lata. Drzewo, które zostało zbyt intensywnie przycięte, nie będzie dawało tak obfitych plonów. Owoce morwy czarnej można zbierać przez trzy tygodnie. Nadają się do jedzenia na surowo i przetworów. Coraz chętniej stosuje się je do deserów oraz ciast. Są cenione za właściwości prozdrowotne.